miercuri, 12 septembrie 2007

Hartie japoneza

Stau si ma gandesc ca am postat adresa blogului meu pe siteuri asemenea unor repertoare de bloguri insinuand intr-o mica descriere cum ca al meu ar fi amuzant. Si ma uit la ultime posturi si nu par deloc saltarete, comice si exuberante.

Am avut ieri totusi un moment foarte placut. Cautam cu Ile prin centrul vechi tuburi de culoare pentru picturile ei. Intr-unul din magazinele dintr-o curte interioara am gasit un salon numai cu diferite tipuri de hartie.. o multime de culori, texturi, formate... inclusiv calc in cele mai puternice culori si hartie japoneza.

Hartia japoneza sau washi ramane dupa 1400 de ani un produs fabricat in mare parte manual din fibrele a trei arbusti. Este o hartie netratata chimic si, ca atare, itemuri cu inscrieri pe asemenea tipuri de hartie exista si dupa 1000 ani. Washi este folosita numai pentru arhivare, ci si pentru figurine, colaje, abajururi, paravane sau pur si simplu pentru pereti de hartie in casele de bambus. Este o hartie cu putere mare de absorbtie si are si flexibilitate (poate fi cusuta). Imprimarile pe anumite tipuri de hartie japoneza sunt alterate si materialul contribuie astfel artistic.

In salonul acela cred ma simteam ca vrabiutele care se balaceau acum cateva zile in apa stransa pe langa o cismea in parc. Cred ca sta in firea oamenilor sa se simta inspirati si satisfacuti nu numai de lucruri simple ci si de lucruri mai mult decat elaborate. Pur si simplu vine o vreme si pentru asta.

5 comentarii:

Anonim spunea...

unde as putea gasi sa cumpar niscaiva hartie japoneza?

Viorelia spunea...

@anonim
in centrul vechi pe strada Blanari apoape de Club A, este o intrare intr-o curte interioara, are porti din fier forjat si vopsite in nergu. In curtea aceasta interioara sunt mai multe magazine cu pensule, culori, hartii special pentru cei de la arte si arhitectura. Daca ai rabdare, intr-unul dintre ele, nu ii mai retin numele, ai sa gasesti hartie japoneza - magazinul repectiv are o sala speciala in care sunt prezentate numai diferite tipuri de hartii :)

Anonim spunea...

Buna! locul acela este langa Hanul cu Tei! poate te ajuta mai mult in cautari ! ;)

Anonim spunea...

deci asta in BUCURESTI in centru vechi lanaga hanul cu tei...apropo styy dk ti-o si imprima dupa model????ce preturi

Viorelia spunea...

nu ma stiu ce preturi.. u stiu daca se imprima pe loc, nu cred.. Un prieten a mers insa acolo si a gasit la mai multe magazine din zona - aid deci sanse sa gasesti si mai ieftin si cu modele. Bafta multa!