sâmbătă, 14 noiembrie 2009

... and death is not an option


Ştiu că nu am mai scris de ceva vreme.. şi ştiu că blogul acesta riscă să devină un blog despre "de ce nu mai scriu pe blog". Explicaţiile nu se termină pentru că sunt mereu altele.

Nu mi-e clar ce mai simt, aşa că probabil nu am să scriu despre asta, deşi aş vrea..

Se apropie premiera la Twilight - New Moon. Am căzut şi eu sub incidenţa fascinanţiei poveştilor cu vampiri şi am încercat să înţeleg de ce. Am citit un articol în New York Times despre asta dar nu m-am lămurit cu nimic. Mulţi urmăresc şi în acelaşi timp denunţă fenomenul, fără a înţelege exact care este explicaţia.

Am reuşit totuşi să mă luminez abia acum 2 săptămâni când s-a discutat în şcoală soarta lumii după ce Decartes s-a trezit privind adevărul altfel.. Adevărul nu mai stă în lucruri, ci în noi - noi suntem sistemul de referinţă. Nu e numai meritul lui Decartes... O serie de minţi au înaintat pe drumul adevărului la purtător şi nu în lume, aşa că după multiple mutaţii, oamenii nu puteau crede decât că sunt omniscienţi şi omnipotenţi - ei sunt sălaşul cunoaşterii. De aici explozia tehnicii se pare, dorinţa de a lua în stăpânire totul .. inclusiv moartea. Acum este evident cum vampirii au devenit atât de prietenoşi, cum te poţi îndrăgosti atât de uşor de unul, cum ai vrea şi tu să fii astfel.. nu contează că vei mânca pe alţii.. in fond, şi Cronos, zeul timpului îşi înghiţea lacom copiii..

Am devenit proprii noştri zei, iar a te însoţi cu ceilalţi e parcă din ce în ce mai greu. "Iubirea" este de-a dreptul imposibilă. M-am trezit întrebându-mă care mai este exact ordinea măcar în sufletul meu - îmi place cineva pentru că îmi doresc să mă placă sau îmi doresc să mă placă pentru că îmi place ? Care să fie propoziţia principală şi care să fie cea secundară ? .. Şi dincolo de toate acestea, mai există gândire fără instrumentul cauză-efect ?

Gândurile se destramă uşor, cuvintele sunt mereu atât de sărace că nu mai pot să vorbesc uneori.. şi nu aş vrea decât să îmi rup timpul într-un spectru cât mai amplu de atingeri, iar la capătul lor, al atingerilor şi al cuvintelor sărace, mă rog să nu descopăr că sunt un om rău sau, şi mai bine, vorba cântecului de mai jos, că "I'm a sun that doesn't burn hot.. I'm a word that nobody wants to say"

Da, este clar, nu am să ies din cercul aspiranţilor la o republică vampirică..





4 comentarii:

duma spunea...

in sfirsit o melodie buna printre toate adolescentinele melodii ce mi le tot prezinti.
iar apare titlul acestui film,ma face sa ma gindesc si la melodia care imi biziie cind te sun.Vampiri, noapte, luna plina, nostalgie, puteri supranaturale, singuratate, dragoste. Ha!acuma iti voi spune eu tie ca imi amintesti de mine cind eram copil, singur, slab, manipulativ doar de firul intimplarilor, dornic de dragoste, si... eroi imaginari care sa ma salveze, or sa imi dea putere da in acelasi timp sa se identifice cu mine si starile mele , precum si vampirii tai.
Din cite te cunosc doresti sa fii placuta pentru ca si tu placi. ar mai fi 2 variante la faza asta: vrei sa fii placuta de toata lumea, ori ai tu un scop anume prin a face pe cineva sa te placa, chiar si asa pentru amuzament. da nu... tu esti prea simpla si inocenta pentru asta, altfel nu mai fi intrebat de atitea ori daca m-am suparat pe tine.
A o mia oara. Nu mai lasa sa treaca de tine micile iubiri, placeri, experimenteaza si absoarbe cit mai multa dragoste ti se ofera in calatoria ta catre marea dragoste(se vede doar din blog, tinzi spre aceasta initiere sentimentala). A da mai e ceva... iubirea e ceva firesc, normal, omenesc, placut, etc. Daca o duci la valori supraomenesti atuncea va deveni intangibila. Nu te vei mai bucura de iubrire ca ceva pamintesc ci vei fi condus de un produs al imaginatiei alimentata de Eminescu , vampiri iubareti si mai stiu eu ce.
si gata, deocamdata ma opresc acilea.

Viorelia spunea...

Duma, răspunsem pe larg.. cu explicaţii teoretice ca să zic aşa, dar nu a mers butonul de previzualizare şi am pierdut tot - aşa că am să mă limitez acum în a spune că este halucinant cum eu încerc să mă dau exemplu pentru o situaţie generală (practic încerc să dau seama de imposibilitatea mea de a ieşi dintr-o categorie, oarecum determinată..) şi tu mă percepi sau să mă arunci în cadrul unei anomalii izolate .. :)) Restul răspunsului poate mai târziu sau poate în altă împrejurare..

duma spunea...

Intradevar gresesc si nu comentez ce scrii ci preiau frinturi si ma duc cu ele acolo unde vreau eu sa iti zic cite ceva. s cam rau.
De aceea ma anunt ca pina nu voi scapa de aceasta tendinta ma voi lasa de comentarii eronate poate la adresa ta si cu siguranta la adresa articolelor.
Dragostea , fericirea si orice alt tel la care omul doreste sa ajunga. Daca incepem din start sa ii dam valori intangibie atuncea oricait vei obtine nu va fi ceea ce iti doresti pentru ca odata obtinut este tangibil, deci nu vei avea vreodata ceva ce consideri a fi de neatins. La fel si in cazul in care conditionezi obtinerea or mentinerea prin suferinta, odata ce-l definesti asa ... pina nu vei pati suferinta nu vei obtine ceea ce ai definit a fi defapt cistigat doar cu.. Asta am vrut sa zic.

cpt. Burcea spunea...

dragutz