duminică, 25 mai 2008

Noi-grup

In urma cu cativa ani Monica imi povestea despre cat de suplicitor psihic este sa fii student la medicina - ai impresia ca dobandesti /iti descoperi tie sau celor dragi fiecare boala noua despre care inveti.

Ceva mai schingiutor ca facultatea de medicina nu mi s-a parut pana in saptamana aceasta cand am inceput sa citesc ceva mai multe despre teoriile asupra grupului social si a dinamici lui. In perioada de maxim/consacrare a teoriilor despre grup chiar s-a ajuns sa se spuna ca este mai important grupul decat tiparul individului in articularea personalitatii.

Ca pentru oricare termen aparent comun exista 101 definitii sau mai multe. Pentru fiecare concept exista o varsta a definitiilor lungi, descripitive; apoi urmeaza perioada de condensare, de prescurtare a definitiei - aceasta este perioada cel putin anecdotica.. Spre exemplu, grupul a fost definit ca o entitate care are nevoie de cel putin 3 persoane pentru a exista - 2 sa formeze grupul si o a 3a care sa ii recunoasca existenta. Cu alte cuvinte, daca o sotie are un amant si ii surprinde sotul intr-o dupa-amiaza, se numeste ca s-a format un grup... :)) Definitia actuala supracondensata pentru grup este: un grup exista atata timp cat cineva spune ca apartine lui. In asemenea imprejurari am rezolvat-o cu granita dintre adevar si minciuna..

Studiul grupurilor sociale este importnat pentru ca se porneste de la premisa ca ne nastem intr-un grup, ne jucam in grup, invatam in grup samd. Mai precis, nu mai trebuie sa va cititi zodiacul, ci sa va uitati bine la oamenii din jur - ei sunt viitorul vostru, in ei va transformati, pe ei ii mixati in substanta voastra (!!!)

Mie imi place sa cred ca imi aproprii oameni de toate felurile, cat mai diferiti.. In consecinta, acum mi-e clar de ce nu stiu cum sunt si cu atat mai putin cum ar trebui sa fiu... desi probabil voi stiti prea bine cum sunt. Numai eu nu stiu..

Si daca grupul exista pentru ca fiecare dintre noi sa se inscrie pe una din razele sale de influenta, eu propun ca si un om cu televizorul lui sau cu internetul lui sa formeze un grup. Spre exemplu, cunosti o persoana si pana sa aveti o schema comuna de reprezentari, de unde sunt schemele, asteptarile cu care pleci la drum? E ca in reclama la branza topita Hochland.. ,,Daca ma saruta data viitoare?" Si pentru ca ai obosit sa compilezi atatea variante, il saruti tu si gata..

Sunt zile in care imi descopar noi apucaturi, noi forme de comportament - contradictorii de la o zi la alta. Si nu alunec cu gandurile decat la faptul ca traiesc intr-o realitate simulata, impusa, asupra careia nici macar eu nu mai detin controlul, desi este realitatea mea...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Vio, am gasit o chestie draguta care m-a dus cu gandul la articolul asta al tau. Fii antena, cred ca o sa-ti placa si tie... "exista un DESTIN AL ADEVARULUI, iar acestuia ii trebuie numai doua grupuri de oameni ca sa iasa la iveala: unii care sa-l ROSTEASCA si... altii care sa-l AUDA... " Ile