joi, 11 octombrie 2007

Nevoia de a fi obisnuit

Am asistat azi printre altele la un curs la facultatea de filozofie si la un curs de structuri metalice multietajate. Daca ar fi fost dupa mine, pe cei 2 profesorii i-as fi pus sa predea exact invers. Filozofia abstractizeaza si generalizeaza puternic pe cand in tehnica este vorba numai de cazuri particulare cercetate in detaliu. Experienta cunoasterii ofera satisfactii, cel putin pentru mine, tocmai atunci cand incearca sa fie altfel decat sunt. Spre exemplu sunt incanata ca totusi s-a spus clar ca inductia este o propagare a adevarului si deductia o conservare a lui si pe de alta parte, ca dupa fenomenul WTC 9/11 s-a impus o regula generala de proiectare - caile de evacuare nu mai sunt grupate intr-un nucleu functional ci raspandite in plan ca lumea sa scape mai repede in caz de accident.

Acum mi-este clar de ce exista jurnalismul. De ce lumea citeste mai degraba ziarul si nu tratatul sau eseul. De ce eu in loc sa citesc mai repede Kant sau P100 ma trezesc citind cu placere bloguri in care oamenii isi povestesc discutiile de pe messenger, calatoria cu tramvaiul si remarca cum batranele din fata blocului au devenit mobilier urban. Jurnalismul nu pierde legatura cu viata, cu simtul comun, nu are pretentia ca transcende, nu vrea sa reziste timpului. In jurnalism omul ramane al naibii de obisnuit, asa precum fiecare dintre noi.

Alte descoperiri nebanuite pe ziua de azi:
1. Einstein se studiaza mai mult pentru filozofia sa decat pentru fizica sa. Aparent filozofia sa este mai usor de incaput in capetele obisnuite;
2. Milka a scos bomboane de ciocolata.

Niciun comentariu: