sâmbătă, 18 august 2007

M-am enervat

,,O femeie liberă este exact opusul unei femei uşoare." - Simone de Beauvoir


Eu am o problema cu tinuta obligatorie in Biserici si mai ales cu acoperirea capului atunci cand intrii. Si mai scandaloase mi se par femeile mai nou aparute in peisajul Bucurestilui care se imbraca ca niste semi-maicute, nu poti sa le privesti in ochii si citesc in metrou carti religioase. Genul de femei care au totusi tupeu sa iti reproseze cat se poate de rautacios in fata Bisericii cu privirea cat se poate de ridicata si tonul cat se poate de pronuntat ca TU nu esti imbracata cum trebuie si cum indraznesti sa intrii asa?! Unele lacase de cult au chiar afisate masuri obligatorii si daca nu te incadrezi, pur si simplu esti gonit cat se poate de brutal.

Lacasele de cult s-au transformat in niste localuri exclusiviste in care se intra cu greu. Nici vorba de toleranta, vocatie sau spirit pentru ajutorul aproapelui. Chiar se spune dispretuitor ca nu exista credinta in afara Bisericii.

Si cu toate acestea nu demult niste maicute cumparau cadou de ziua de nastere pentru Maica lor Stareta - o lenjerie intima rosie satinata cu dantela... Se pare ca adevaratul spirit feminin supravietuieste si in conditii vitreje. De ce sa il negam? !

Desi traim in secolul XXI, nu este simplu sa fii femeie, sunt o multime de handicapuri create de prejudecati pe care mai ales noi, femeile, le intretinem. Este greu sa spui ceea ce gandesti, ce simti si sa faci ce vrei fara a fi arata cu degetul.

Cred ca este timpul ca fiecare femeie sa inteleaga ca este in primul rand un om, atat ea cat si suratele ei. Si ca a fi femeie nu e un mister si viata ei nu este un sir de lung de abtineri si suplicii. Toate calitatile si alegerile ei trebuie sa tina de inteligenta, nu de impunere.

Asa cum semnala Simone de Beauvoir in Al doilea sex, faptul ca noi trebuie sa fim cat mai misterioase (cat mai acoperite atat la trup cat si la suflet) este doar o scuza pentru barbati pentru a nu catadicsi in a ne cunoaste si a ne intelege. Si in a ne privi ca pe niste parteneri egali. Ne straduim sa parem misterioase fara a ne dezvolta fondul. Si fondul il putem dezvolta doar expunandu-l si confruntandu-l.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Vio, girl stuff, I understand, but please be aware that there are rigors applied to men as well, church-going men. I think on this issue you should be a little more bilateral, consider the monks as well, not only the nuns. Think about the fact that the majority, if not all the high figures of the church are men.

Viorelia spunea...

Yes, there are rigors for church-going men as well but as far as I have observed there are not new ones. 15 years ago a young woman could enter a church without having her head covered with a cloth.Creating and enforcing rules that do not encourage women free expression does not seem a good thing to do. I do not have a problem with monks and nuns - I have a problem with those nuns-like women walking around. Faith is probably the most intimate aspect of our souls, not an element of expression.

Anonim spunea...

Vio... nici nu stiu cu ce sa incep in comentariul asta. E foarte greu sa explici atunci cand vezi totul din afara, e foarte greu sa explici ca acoperirea capului atunci cand se intra in biserica nu tine neaparat de o regula impusa cu mai degraba de un soi de respect si umilinta in fata lui Dumnezeu. E foarte greu de explicat Dumnezeu... Iar femeile imbracate ca semi-calugarite nu cred ca o fac din mandrie ci pentru ca poate au ajuns la un anume stadiu de intelegere, stadiu la care ajungi numai prin "frecventarea" unei biserici. Nu zic ca nu exista si fatarnicie, nu zic ca nu exista oameni care "ling" icoane numai ca doar doar ii vede Dumnezeu si-i iarta de pacate dar in genere... nu exista Dumnezeu decat prin biserica. ATENTIE! A nu se confunda biserica cu cei care o "conduc". In rest, uneori chiar te simti mai bine atunci cand stii ca ai de urmat niste reguli, poate ca e mai usor asa ca altfel totul e haos... E bine sa-l simti pe Dumnezeu in tine dar e si mai bine cand iti declari credinta prin respectarea canoanelor. Iar viata simpla este o cale prin care se ajunge mai usor catre El... cam atat deocamdata dar te asigur ca e foarte mult de discutat pe tema asta... I.C.